Friday, January 10, 2014

IKAN KELI AFRIKA


Ikan keli Afrika  hidup dalam pelbagai persekitaran air tawar, termasuk perairan tenang seperti tasik dan kolam. Dapat menyesuaikan diri kepada keadaan persekitaran yang melampau dan boleh hidup dalam julat pH 6,5-8,0. Mereka dapat hidup dalam air yang sangat keruh dan mampu bertahan pada suhu 8 sehingga 35 darjah Celsius. Suhu optimum mereka untuk pertumbuhan adalah 28-30 darjah Celsius .

Spesies ini boleh hidup dalam air yang sangat kurang oksigen dan merupakan salah satu spesis yang lalu untuk hidup dalam apa-apa tempat yang boleh didiami. Mereka juga dapat merembeskan mukus untuk mengelakkan pengeringan dan mampu menggali dalam substrat berlumpur.

Spesies ini boleh mencapai saiz sehingga 1.7 meter termasuk ekor dan boleh mencapai berat sehingga 59 kg apabila berkembang sepenuhnya. Mereka memiliki sungut hidung dan maxiallary dan mata agak kecil. Warna mereka adalah kelabu gelap atau hitam dan dorsally berwarna krim ventrally. Keli Afrika dewasa memiliki garisan membujur gelap di sebelah kepala, namun ini tidak ada pada ikan muda. Kepala ikan dewasa adalah agak kasar, manakala kepala ikan muda agak licin. Mulut agak besar.

Ikan keli Afrika adalah perenang yang malas dan banyak menghabiskan masa di bahagian bawah tasik dan sungai-sungai. Mereka, bagaimanapun, dapat bergerak di seluruh tanah kepada satu lagi sumber air dalam keadaan lembap. Mereka hanya menggunakan sirip dada yang kuat dan duri dan mula merangkak melalui laluan cetek.

Ikan keli Afrika bersifat omnivor. Mereka tiada makanan khusus dalam keperluan makanan mereka. Mereka dikenali memakan serangga, plankton, siput, ketam, udang, dan invertebrata lain. Mereka juga mampu makan haiwan yang mati, burung, reptilia, amfibia, mamalia kecil, ikan lain, telur, dan bahan tumbuhan seperti buah-buahan dan biji benih. Oleh kerana mereka mudah bergerak di atas tanah, mereka dapat memangsa organisma daratan.


IKAN KELI AFRIKASocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...