Saturday, September 19, 2009

KOLEKSI RESIPI MASAKAN IKAN KELI


















RESIPI KELI SALAI MASAK LEMAK CILI API

Bahan-Bahan
1 kilo ikan keli (keli afrika atau sawah) di salai/di panggang.
1 biji kelapa atau santan segar RM2
30-50 ulas cili padi
10 ulas belimbing buluh
5 ulas bawang merah
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit (dimayang halus)
Garam secukup rasa
Cara Masakan
Kisar cili padi, bawang dan kunyit dengan air yang minima. Boleh juga ditumbuk

menggunakan lesung batu.
Panaskan 2 sudu minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan

sebahagian santan dan kacau rata.
Masukkan ikan keli yang sudah dipanggang beserta belimbing buluh.
Kemudian masukkan baki santan dan kacau. Masukkan daun kunyit dan asam gelugur.
Masukkan garam.
Tutupkan api setelah mendidih dengan sempurna.
Bolehlah dihidang dengan nasi panas.





-----------------------------------------------------





RESEPI IKAN KELI BERLADA
 
5 ekor ikan keli sederhana besar
1 keping asam gelugur/asam keping
secubit gula
secubit garam dan kunyit
minyak untuk menumis
Bahan dikisar :
20 biji cili api
10 biji cili merah

Cara-cara

   1. Bersihkan ikan keli. Gunakan limau nipis dan daun limau purut untuk hilangkan hanyir
   2. Lumur ikan keli dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing dan ketepikan
   3. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Masukkan gula dan asam keping hingga garing.
   4. Angkat dan tuang di atas ikan keli gereng tadi. yummy.....sedap.........


......nantikan koleksi yang terbaru akan datang .....

KOLEKSI RESIPI MASAKAN IKAN KELISocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...