Monday, February 27, 2012

MAKANAN IKAN KELI

IKAN KELI merupakan haiwan kanivora iaitu pemakan segala. Maksudnya kalau kita bagi makan ayam pun dia makan, bagi makan daging pun dia makan. Apa tah lagi ikan segar, memang dia makan. Sisa-sisa dapur pun dia makan. Ikan keli akan makan apa saja yang boleh kita bagi makan. Kalau bagi makan plastik…? Janganlah bagi makan plastik, kesian ikan keli tu.

NAMUN harus kita ingat tujuan sebenar, kenapa kita menternak keli. Sudah semestinya ikan keli itu untuk kita makan. Jadi, apa-apa yang kita beri makan, itulah yang kita makan. Cuba bayangkan kita bagi makan bangkai ayam, tentu rasanya pun ada rasa-rasa bangkai ayam. Fikir-fikirkanlah ya.

SUDAH SEMESTINYA kita perlukan ikan keli yang bersih, daging ikan yang sihat dan sedap. Untuk menjadikan isi ikan yang lebih baik, sudah tentu makanannya yang terbaik dan kolam ternakan yang subur dan sihat.

pelet starter untuk ikan keli

Beri makan pelet yang diproses daripada sumber yang halal sudah cukup untuk menjadikan ikan keli anda membesar dengan daging ikan yang sedap dan halal. Pelet yang diperoses telah melalui beberapa piawai dan ujikaji yang terbaik. Dari segi kos, hanya kita sendiri yang mengawalnya.

p/s. Beli ikan keli yang makan pelet saja. Hindarkan membeli ikan yang makan bangkai.

MAKANAN IKAN KELISocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...