RAMAI YANG TANYA adakah ikan keli ini betul-betul berpotensi untuk diusahakan? Jom kita lihat sejauh mana potensinya.
PERMINTAAN IKAN KELI
Pertama sekali, ikan keli merupakan ikan yang sangat digemari. Buktinya terdapat banyak menu daripada resipi-resipi ikan keli di seluruh negara. Antaranya masak lemak keli cili api, keli panggang, keli salai, serunding keli dan sebagainya. Manakala di tanah seberang jiran kita Indonesia sangat popular dengan ‘pecel ikan lele’. Ikan lele bermakna ikan keli dalam bahasa indonesia. Manakala di restoran-restoran di Malaysia juga sudah menjadi menu utama. Jadi, tidak hairanlah selama saya sendiri sudah lebih 3 tahun mengusahakan ikan keli ini sepenuh masa masih tidak mencukupi untuk keperluan permintaan prai ikan keli untuk diagih-agihkan ke restoran-restoran. Melalui kaji sedlidik saya sendiri, permintaan terhadap ikan keli bagi setiap restoran adalah tidak kurang dari 100 kg seminggu. Ini bermakna untuk mencukupkan 10 restoran kita memerlukan bekalan 1 tan atau 4 tan sebulan. Itu kalau 10 restoran, kalau 50, 100?
GALAKAN USAHAWAN KELI OLEH KERAJAAN
Oleh kerana ikan keli sangat berpotensi, maka pihak kerajaan melalui jabatan PERIKANAN pun sentiasa mempromosikan masakan ikan keli ini melalui ekspo-ekspo setiap tahun. Selain itu, banyak kursus-kursus yang dianjurkan oleh badan-badan kerajaan dalam promosi untuk memajukan industri ternakan ikan air tawar khususnya ikan keli.
IKAN KELI SUMBER PROTEIN
Sebagai pengganti daging dan ayam, ikan keli merupakan pilihan terbaik. Selain mengandungi lemak Omega yang tinggi, ikan ini juga baik untuk mencegah penyakit jantung. Salah satu kelebihan ikan keli ialah, ia mudah diternak. Jadi, tidak hairanlah ia dapat dipasarkan secara konsisten tanpa bermusim. Sedangkan ikan laut sangat bermusim ditambah dengan keadaan cuaca yang tidak menentu akibat pengaruh kepanasan global. Perlu diingat, permintaan terhadap ikan akan sentiasa meningkat sejajar dengan pertumbuhan manusia. Jadi, ikan keli adalah salah satu alternatif bekalan protein kepada manusia sepanjang masa, Ini yang menjadikan ia sangat berpotensi.
Oleh kerana permintaan ikan keli untuk dimakan sentiasa meningkat, maka pertumbuhan usahawan juga meningkat. Maka wujudlah juga permintaan terhadap benih ikan keli, makanan ikan, kolam kanvas dan peralatan-peralatan lain. Rantaian ini sudah tentulah menjadi satu industri yang memberangsangkan.
Perlu kita fikirkan bahawa, manusia perlukan makanan untuk hidup. Makanan merupakan sumber utama untuk manusia untuk terus hidup. Perkembangan manusia yang semakin meningkat, makanan perlu ditingkatkan. Pada masa sekarang ni ikan laut pun tidak dapat menampung bekalan untuk keperluan negara. Kita terpaksa mengimport sebahagiannya melalui negara jiran. kita perlukan makanan ikan setiap hari, jadi , fikir-fikirkanlah.
Manusia terpaksa kembali kepada pertanian dan akualkutur. Keperluan ikan segar untuk kesihatan manusia perlu dititikberatkan. Kerana pada zaman moden ini kebanyakkan makanan melalui proses pengawetan yang boleh memudaratkan kesihatan manusia. Oleh itu, manusia akan mencari sesuatu yang segar, halal dan bersih. Alangkah baiknya kalau makanan tersebut hasil dari tangan kita sendiri seperti ternakan ikan keli.
Namun bagi yang berminat untuk menjadi usahawan ikan keli, buatlah bersunggu-sungguh, fokus dan sabar.
Selamat menternak.
1 comments:
Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570
Post a Comment